Van en voor gemeenten, tot de laatste seconde

Pieter van Teeffelen

Op mijn mobiel heb ik een app – Time untill – die me helpt aftellen naar belangrijke gebeurtenissen. Ooit geïnstalleerd vanwege de voorpret die we thuis hadden ter voorbereiding op een mooie buitenlandse reis met mijn vrouw en twee dochters. En omdat ik die app toch had, heb ik na het formele ondertekeningsmoment met Kadaster, VNG en DataLand ook de datum ingevoerd waarop DataLand haar werkzaamheden beëindigt. 


Je zou denken: wat voegt het toe, zo’n app? Voor mij is het een ijkpunt, een super concrete stip op de horizon. We weten allen dat een SMART-doelstelling het beste werkt. Ik zou bijna zeggen, SMARTER dan bij DataLand wordt het niet… Tot op de seconde nauwkeurig weten we hoeveel tijd we hebben om onze doelstellingen te behalen; nog 255 dagen, 17 uur, 19 minuten en 57 seconden. En dat geeft, hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een enorm goede flow. We werken bij DataLand met een kernteam onafgebroken door aan onze dienstverlening (die pas eind dit jaar stopt) en tegelijk bereiden we in goed overleg met het Kadaster de overgang voor.

Waar staan we nu precies?
In de certificaathoudersvergadering van 25 maart jl, hebben de gemeenten formeel het besluit genomen tot de liquidatie van DataLand. Dat besluit houdt in dat we op 31 december 2021 onze dienstverlening beëindigen, en daarna nog tot 31 maart 2022 de laatste zaken afwikkelen en niet te vergeten financieel afsluiten. Maar het echt belangrijke moment is natuurlijk 31 december. Daar werken we naar toe.

Wat betekent dit voor u?
Als gemeente kunt u dit jaar gewoon nog uw vastgoedgegevens aan DataLand blijven leveren. Wel is het zaak dat u, voor nu alvast de overeenkomst met het Kadaster tekent (mocht u dat nog niet gedaan hebben.) Hoe dat werkt, leest u op de website van het Kadaster. Vanaf 2022 wordt de Vastgoedscanner opgenomen in Mijn Kadaster. Het voordeel daarvan is o.a. dat gebruikers bij het opvragen van de WOZ-detailgegevens ook toegang hebben tot andere gegevens die het Kadaster beheert. Ook de dienst maatwerkleveringen gaat, zoals het Kadaster het zegt, ‘as is’ verder.

Van en voor gemeenten
Terug naar DataLand en haar SMART-doelen. Hoe gefocust we ook aan het werk zijn, soms is er tijd voor reflectie. En als je er zelf niet toe komt, dan helpen anderen daar wel bij. Zo hield Louis Smit van de gemeente Rotterdam (een van de grondleggers van DataLand) een mooie speech tijdens de certificaathoudersvergadering. Na afloop mailde hij mij: ‘Tja, ik bekijk het maar positief. De oorspronkelijke doelstellingen van de gemeenten zijn ruim gehaald, en het middel waarmee dat is gedaan (DataLand dus – red) verandert in een nieuw middel. En dat we nog geld terugkrijgen van onze oorspronkelijke inleg vind ik helemaal knap!’  Ik weet waar die goede flow nog méér vandaan komt. Niet alleen vanwege onze focus en harde werken met nog maar drie kwartalen te gaan. Juist ook vanwege de gemeenten voor en met wie wij al deze jaren constructief hebben samengewerkt. En dat blijven we doen!

Maar de klok tik door…. nu nog maar 255 dagen, 13 uur, 9 minuten en 2 seconden.

DEEL DIT BERICHT