Lijstjes

Pieter van Teeffelen

Op mijn bureau heb ik allemaal lijstjes. Soms zijn dat aantekeningen van een gesprek, vaak ook lijstjes met de neerslag van een plotselinge ingeving om mijn gedachten te ordenen. De laatste tijd maak ik vooral ‘to do’ lijstjes die gaan over het naderende einde van DataLand.

Dat ‘naderende einde’ klinkt negatief maar is het eigenlijk niet. DataLand heeft het doel behaald waarvoor het was opgericht door de Nederlandse gemeenten.  Louis Smit, ‘founding father’ van DataLand, verwoordde het zo tijdens de bijeenkomst waar de gemeenten unaniem voor liquidatie kozen: “We stonden aan de wieg, maar het voelt niet alsof we nu aan het graf van DataLand staan”.

Terug naar mijn lijstjes. Die lijstjes zijn vooral ‘zorg’-lijstjes; ”zorg dat de leveranciers goed op tijd op de hoogte zijn”, en “zorg dat al mijn  klanten een zachte landing krijgen”, en zeker ook “zorg dat de DataLand-teamleden goed terecht komen”. En wat nou zo interessant is, die lijstjes veranderen van aard naarmate de tijd vordert.

De eerste formele lijstjes zijn zo ongeveer afgehandeld: onze moeders de gemeenten zijn akkoord met de opheffing, de huur van ons pand is op tijd opgezegd, de leveranciers stoppen op 31 december met leveren en, o wat fijn om te kunnen zeggen,  mijn collega’s zijn ‘onder dak. Een aantal van hen werkt vanuit hun nieuwe functie met veel inzet mee aan de afbouw van DataLand.

Ook alle afnemers van maatwerkbestanden op mijn lijstje zijn op de hoogte gebracht, overgedragen aan het Kadaster dat vanaf nu de contacten zal overnemen. Bovenop mijn stapel lijstjes ligt het lijstje met alle Vastgoedscanner-klanten, die recent zijn geïnformeerd hoe zij de stap van de Vastgoedscanner van Dataland naar het Objectbericht van het Kadaster kunnen maken.

Er zijn nog twee lijstjes: lijstjes die de komende maanden mijn volle aandacht zullen hebben. Het ene lijstje groeit gestaag. Dat is het lijstje van gemeenten dat de overeenkomst met het Kadaster voor de aanlevering van WOZ-objectkenmerken heeft getekend. Ik zie dit lijstje sneller groeien, zeker nu ook de laatste vragen over juridische (privacy) aspecten beantwoord zijn en de VNG en Waarderingskamer zich duidelijk hebben uitgesproken.

En dan is er nog mijn persoonlijke lijstje met al die mensen die ik nog zo graag wil spreken en bedanken voor hun inzet. Mijn collega’s van het kantoor, mijn adviseurs, de leden van mijn bestuur, en mijn contacten (die vaak vrienden werden) bij andere overheidsorganisaties waarbij ik na een kop koffie (en soms een Leffe) weer vol goede moed vertrok. Allemaal mensen om in te lijsten.

DEEL DIT BERICHT