Een hackathon: een avontuurlijke reis om een nieuwe weg te vinden

Pieter van Teeffelen

Nooit gedacht dat ik zo enthousiast zou raken over een hackaton. Ik dacht altijd dat een hackaton iets was voor computerfreaks en dat het doel was om ergens in computersystemen in te breken. Misvatting nummer één. Een hackaton blijkt ook iets anders te kunnen zijn, zelfs iets heel nuttigs voor ons als publieke dienstverleners, en met een veel interessanter doel: namelijk het vinden van nieuwe wegen om een bepaald doel te bereiken.

De hackaton waar ik het nu over heb, is een bijeenkomst van twee dagen waar mensen uit verschillende disciplines samen nadenken over het thema  informatie voor de Omgevingswet. Natuurlijk zijn er IT’ers en computerdeskundigen bij betrokken, maar ook inhoudelijke (RO-, Architecten-, gemeentelijke dienstverlening-) experts zijn van harte uitgenodigd, want het is juist op het snijvlak van disciplines waar nieuwe ideeën ontstaan.

Dus ging ik enthousiast aan het definiëren, op zoek naar een mooie probleemvraag waar ik een antwoord op wilde. Nou, dat was dus mijn tweede misvatting:  om originele en creatieve oplossingen te vinden, moet je juist niet naar de bekende weg vragen, naar een antwoord zoeken of uitvinden hoe je van A naar B komt.  Anders gezegd: vraag niet om een antwoord, maar daag uit met een probleem. De uitdaging zit in de brainstorm, de discussie, het uitproberen van nieuwe combinaties  en natuurlijk ook in het knutselen met gegevens en data. En dat allemaal in een toch beperkte tijd.

En nu is er volgende week  dus zo’n uitdagende en multidisciplinaire hackathon rond de nieuwe Omgevingswet (kijk vooral hier voor details). En de geest van de hackaton werkt al, de organisatie is namelijk een groepje van mensen die elkaar in één week hebben gevonden en die in pakweg een kleine maand in goede samenwerking een spannend  en uitdagend evenement hebben opgetuigd.

De kern van de uitdaging is op de site van het evenement mooi omschreven:

“De ruimtelijke inrichting van Nederland kent zoveel regels dat alleen specialisten overzicht hebben over het geheel. Gewone mensen, inwoners, ondernemers zijn de weg kwijt. Informatie is (digitaal) beschikbaar, maar het is veel, niet duidelijk, soms tegenstrijdig en niet transparant. Dat is lastig als je die omgeving handiger, beter of vriendelijk zou willen inrichten. Dat is lastig als je in die omgeving een leuk initiatief wil ontwikkelen. Want wat mag er wel en niet en bij wie moet je zijn?”

Spreekt dit je aan en heb je zin in een avontuurlijke reis? Kom dan vooral op 25 en 26 oktober naar Eindhoven tijdens de Dutch Design Week. Gebrek aan kennis van bestaande oplossingen is een pre.

DEEL DIT BERICHT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 × 4 =