De transitie naar het Kadaster: in de regelmodus of achterover leunen?

Marjolein Neuteboom

Interview met Pieter van Teeffelen, directeur van DataLand:

De transitie naar het Kadaster: in de regelmodus of achterover leunen?

Binnen pakweg 1,5 jaar zal het Kadaster de landelijke set met WOZ-detailgegevens onder zijn hoede hebben genomen. Hoewel het nog even duurt, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan deze transitie. Recent ontvingen alle gemeenten in Nederland (als bronhouders en ‘leveranciers’ van deze gegevens) bericht hoe ze nu al een vervangend contract met het Kadaster kunnen afsluiten. Is dit dan het moment om als gemeente of afnemer van de data in de regelmodus te schieten? Om zelf ook te starten met de voorbereidingen? We vragen het Pieter van Teeffelen, directeur van DataLand.

“Nee die regelmodus hoeft niet aan. We gaan ervoor dat zowel gemeenten als afnemers hier niet of nauwelijks werk aan hebben. Ja, alle gemeenten hebben op 18 augustus jl. de nieuwe overeenkomst voor de levering van WOZ-detailgegevens alvast ontvangen. Zodat zij tijdig het ondertekenen van dit vervangende contract in werking kunnen zetten. Maar verder kan je als gemeente of samenwerkingsverband gewoon je gegevens twee keer per jaar blijven leveren aan onze collega Elsbeth Pluim.” Lachend: “Nu nog naar e.pluim@dataland.nl en straks – in de tweede helft van 2021 en in ieder geval vóór 31 december 2021 – naar e.pluim@kadaster.nl want Elsbeth verhuist ook mee!”

Dus voor gemeenten verandert er feitelijk niets. Maar als je nou winkelt bij DataLand voor je data? Hoe lang kan je dan nog terecht?

“Ja veel veiligheidsregio’s en provincies zijn bij ons klant. Maar ook grote banken, accountantskantoren en bijvoorbeeld het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland (WOZdetailgegevens-Noodloket). Zij ontvangen hoogwaardige databestanden* die ze gebruiken voor hun voor beleid en analyses op het gebied van veiligheid, financiële controle, fraudebestrijding en ontwikkeling van nieuwe (ruimtelijke) plannen. En dan zijn er nog de klanten die een abonnement hebben op onze Vastgoedscanner. Voor al deze afnemers geldt: voorlopig verandert er helemaal niets. Op termijn zal het Kadaster hen vervangende dienstverlening gaan bieden (tegen een vergelijkbare prijs). Een eerste groep afnemers van databestanden wordt binnenkort persoonlijk geïnformeerd en ook betrokken bij de ontwikkeling van deze nieuwe diensten zodat deze optimaal aansluiten bij hun verwachtingen.

Verder nadert de Kadaster-versie van de Vastgoedscanner de testfase.  We verwachten dat deze in de loop van 2021 ‘up and running’ is. Nog dit jaar zullen we contact zoeken met de abonnementhouders van de huidige Vastgoedscanner. Hun abonnementen zullen immers moeten worden omgezet. Maar ook voor hen geldt: afnemers hoeven hier verder niets voor te doen. En in de nieuwe situatie ontvangen ze dezelfde kwaliteit, kunnen ze nog steeds gewoon inloggen en heel gericht de data ophalen die ze voor hun specifieke situatie nodig hebben.”

*Denk aan extractleveringen of op maat gemaakte en/of samengestelde gegevensbestanden.

Hoe kijk jij naar de komende 1,5 jaar?

“Positief. Je moet je voorstellen dat er achter de schermen een team experts vanuit DataLand en Kadaster schouder-aan-schouder werkt om alles tijdig voor elkaar te boksen. Die energie werkt heel aanstekelijk!  Natuurlijk heeft Corona ook bij ons impact. Maar zoals nu de bedrijfsvoering loopt, met een stabiel en enthousiast team (Lees ook: Interview Elsbeth Pluim) rekenen we op een soepele transitie van de leveringen van WOZ-detailgegevens naar het Kadaster en een zachte landing voor al onze afnemers. Je zou kunnen zeggen: wij zitten in de regelmodus om het de gemeenten en afnemers zo comfortabel mogelijk te maken. Er wordt voor u gewerkt!”

DEEL DIT BERICHT