BAG&WOZ: samen sterker!
‘Eenmalig inwinnen en meervoudig gebruik’ is een belangrijk uitgangspunt binnen het Stelsel van Basisregistraties. Om die reden moeten, waar mogelijk, gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) aan die uit de Waardering Onroerende Zaken (WOZ) worden gerelateerd.
Algemeen
De lokale belastingen van gemeenten, gemeentelijke belastingsamenwerkingsverbanden en waterschappen zijn afhankelijk van verschillende basisregistraties waaronder de BAG en de WOZ. Om de relatie tussen de WOZ en de BAG aan te kunnen brengen, is kennis nodig van beide administraties. Deze eendaagse opleiding helpt u hiermee op weg
De opleiding gaat over de relaties tussen de verschillende basisregistraties en wordt toegelicht met praktijkvoorbeelden. De WOZ-administratie wordt uitgelegd vanuit het perspectief van de BAG, waardoor BAG-medewerkers inzage krijgen in de WOZ. Maar ook wordt de BAG uitgelegd vanuit een WOZ-perspectief. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Waarmee kun je elkaar versterken of voor welke werkzaamheden zijn echt te verschillend? Samenwerken moet leiden tot een Win-Win situatie, en dat is ook mogelijk. En hoe kun je zo goed mogelijk werkprocessen in beide administraties op elkaar aan laten sluiten om dubbel werk te voorkomen? Actuele ontwikkelingen zoals over BAG 2.0 en LV-WOZ worden ook behandeld.
Voor wie is de opleiding
De opleiding is opgezet voor alle betrokkenen bij de BAG- en WOZ- afdelingen bij gemeenten, of samenwerkingsverbanden. Mensen belast met gegevens verzameling en gegevens verwerking zullen de praktijk voorbeelden herkennen. Gegevensbeheerders en (proces- ) coördinatoren krijgen inzichten hoe zij de gegevensstroom en werkprocessen kunnen verbeteren. Door de toelichting op de voorbeelden krijgt men meer inzicht in elkaars positie en problematiek. Het is niet nodig om al (veel) voorkennis te hebben van basisregistraties.
Resultaat van de opleiding
Na het volgen van deze opleiding weet u:
- de relatie tussen de BAG en de WOZ en dat terugmelden op de BAG en WOZ verplicht is;
- wat de belangrijkste afbakeningsregels voor woningen en niet-woningen zijn;
- deze afbakeningsregels in de praktijk toe te passen;
- de betekenis van onderdelen in de WOZ;
- op welke wijze objecten en objectkenmerken in de WOZ en de BAG met elkaar overeenstemmen en van elkaar verschillen;
- dat datagegevenssets afhankelijk zijn van de taxatiemethoden;
- hoe u deze van elkaar kunt onderscheiden;
- hoe de verschillende oppervlaktenormen zijn opgebouwd;
- hoe het attribuut ‘bouwjaar’ in de WOZ wordt opgenomen;
- hoe met het begrip ‘adres’ wordt omgegaan in de WOZ;
- hoe de WOZ zich verhoudt tot andere registraties in het Stelsel.
- hoe de BAG zich verhoudt tot andere registraties in het Stelsel.
Programma
In de ochtend wordt theorie van BAG en WOZ registratie in stappen uitgelegd. Met voorbeelden worden verschillen en overeenkomsten uitgebreid toegelicht. De lesstof wordt met enkele oefeningen aangevuld. In de middag worden niet-woningen behandeld die veel complexer kunnen zijn. Er wordt ingegaan op attribuutverschillen tussen WOZ en BAG (onder meer oppervlakte en gebruik) en worden WOZ-ontwikkelingen in perspectief gezet.
Docent
Skitz Fijan – Gemeente Zoetermeer
Skitz Fijan is sinds 2016 werkzaam bij afdeling vastgoedinformatie en taxatie bij de gemeente Den Haag en ook secretaris van het LVLB (WOZ) Taxatie Overleg. Skitz heeft ook in Zoetermeer, Amsterdam, Heemstede en Ermelo gewerkt. Skitz is een enthousiaste teamspeler en deelt graag zijn ervaring. Hij illustreert actuele problemen en oplossingen met voorbeelden uit de praktijk.
.
Prijs & Data
Duur: 1 dag
Locatie en data
‘s-Hertogenbosch, dinsdag 13 maart 2018
Zwolle, donderdag 22 maart 2018
Lestijden: 9.30 – 16.30 uur
Kosten: € 495 (excl. BTW), inclusief koffie/thee, lunch, documentatiemap en certificaat van deelname
Deze opleiding bij u in-huis of in de regio?
Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Neem contact met ons op via telefoonnummer 088 32 82 000 of via ons contactformulier.